1. Domain név

2. Router

3. USB

4. AGP foglalat

5. Pci-e foglalat

6. RAM

7.  DDR SDRAM

8. Processzor foglalatok

10. TCP/IP portszámok

 

1. A tartománynév (domainnév) leírása

A domain a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció (adatátvitel) ezen címek között zajlik. A doménnevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé. A legfelsőbb szintű doménnevek – végződésük alapján – alapvetően két nagy csoportba oszthatók: nemzetközi fődomének és nemzeti domének. A nemzetközi fődomének (Top Level Domain – legfelső szintű tartomány) közé tartozik például a .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a .net (hálózatot – network-öt jelöl) vagy épp a .org (szervezet) kiterjesztésű doménvégződések. A nemzeti domének végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések (az ISO 3166-1 szabvány szerint), például: .hu – Magyarország.at – Ausztria.de – Németország.fr –Franciaország.jp – Japán. A doméneket speciális alkalmazások (DNS – névszerverek) tartják számon és böngészés alkalmával azonosítják, párosítják a hozzá tartozó IP-címmel. Amennyiben a domén mögött világhálós tartalom (honlap) van, a doménhez tartozó, tárhelyen lévő kezdőlapot (index.html vagy index.php stb.) a szerver kiszolgálója elküldi a világháló segítségével a böngésző számítógépére és a honlap megjelenik a monitoron.

 

 2. Router

Az útválasztó vagy router[1] a számítógép-hálózatokban egy útválasztást végző eszköz, amelynek a feladata a különböző – például egy otthoni vagy irodai hálózat és az internet, vagy egyes országok közötti hálózatok, vagy vállalaton belüli hálózatok – összekapcsolása, azok közötti adatforgalom irányítása..

A számítógépes hálózatok működésének leírására több elméleti modell is létezik, az általánosan elterjedt OSI (Open Systems Interconnection) modell réteges struktúrájában a router a harmadik – hálózati – rétegben helyezkedik el. Útvonal-választási döntéseinek alapját az ezen rétegbeli – általában IP- – címek adják.

Manapság gyakran hívják egyszerűen rputernek az otthon, vagy kisebb irodai környezetben használt hálózati eszközöket is routernek hibásan. Ugyanis ezek nem szimplán routerek hanem egy többszörösen integrált eszköz, tartalmaz egy switch-et, egy acces point-ot és egy router-t. Ezeknek az eszközöknek a pontos neve Integrated Services Routers röviden ISR. A köznyelvbe viszont simán routerként került be.

 

3. USB

Az Universal Serial Bus (USB, magyarul: univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt számítógépes csatlakozó, melynek kidolgozását a vezető számítástechnikai vállalatok (Hewlett-Packard Company, Intel Corporation, LSI Corporation, Microsoft Corporation, NEC Corporation, ST-Ericsson) által alapított USB Implementers Forum, Inc. kezdte 1994-ben. Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC akár Mac számítógép része.

Az USB jó tulajdonsága, hogy osztható, ezt ún. USB hub-ok hajtják végre. Minden USB bővítőkártyán van egy integrált ún. root hub (gyökérhub). Erre csatlakoztathatunk USB eszközöket, vagy akár egy külső hubot (ez asztali gépeknél nem jellemző, inkább notebookoknál szokták használni). Több verziója létezik: a régi gépeken USB 1.0 vagy 1.1 (a gyors módban („full speed”) 12 Mbit/sec=1,5 MB/s), ami lassabb, az újabb gépeken minimum USB 2.0 támogatás van (aminek névleges átviteli sebessége 480 Mbit/sec=60 MB/s), a legutolsó generációs gépeken már USB 3.0 támogatás is van (aminek névleges átviteli sebessége 5 Gbit/sec=640 MB/s). Az USB 2.0 kicsivel gyorsabb, mint a másik kevésbé elterjedt, főleg videokameráknál használt szabvány, a FireWire 400 (IEEE 1394a), melynek maximális átviteli sebessége 400 Mbit/sec lehet.

 

4. AGP foglalat

Az AGP az angol Accelerated Graphics Port rövidítéséből származik, ami magyarul gyorsított grafikus portot jelent. A segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a nagy képek megjelenítéséhez kártya processzora a rendszermemóriát is használhassa.

Az AGP-t az Intel fejlesztette ki. Processzoroldali támogatását először 1997-ben az i440LX chipkészlettel valósították meg a Pentium IIprocesszorokban. 1998-tól világszerte elterjedt a kereskedelmi forgalomba hozott PC-ken, s ekkor már más gyártók chipkészletei is támogatták.[1]Az AGP a PCI Express buszrendszer elterjedésével háttérbe s zorult, az újabb alaplapokon már nincs AGP csatolófelület.

Az AGP busz megjelenése a 3. generációs szuperskalárokhoz köthető. A fixpontos és lebegőpontos SIMD támogatás nagyon megterhelte a rendszerarchitektúrát így jobban kellett támogatni az operatív tárat és a megjelenítést. A 180 nanométeres vonalvastagság és az AGP busz megjelenése oldotta fel ezt a szűk keresztmetszetet.

 

5. Pci-e foglalat

PCI Express (PCIe) a PCI sínrendszer egyik utódja. Nem összetévesztendő a teljesen más elven működő korábbi PCI-X-szel. A PCIe a PCI-hoz hasonlóan az OSI modell alsó négy rétegét implementálja (fizikaiadatkapcsolatihálózati és szállítási réteg), a legfelső réteg megvalósítása a két sín esetén kompatibilis, így az alkalmazások mindkét esetben ugyanazt a folytonos címzési modellt használhatják. A PCIe esetében a fizikai adatátvitel nagy sebességű soros kapcsolaton keresztül történik, szemben a PCI sínnel, ahol 32 vagy 64 bitespárhuzamos sínt alkalmaznak. A PCI-nál az eszközök osztoznak a sínen, míg a PCI Expressnél egy switchen keresztül érik el (point-to-point síntopológia) a sínt (minden eszköz úgy látja, mintha saját külön sínnel rendelkezne). A switch gondoskodik a point-to-point kapcsolatok létrehozásáról és a vezérli a sín adatforgalmát. A switch és az eszközök közötti kapcsolatokat link-nek nevezik. Egy PCIe link duál szimplex, azaz az adó és a vevő két egyirányú csatornán keresztül forgalmaz. Minden link egy vagy több sávból (angolul lane-ből) állhat. Egy sáv egy bájt egyidejű átvitelét teszi lehetővé, ami a gyakorlatban körülbelül 2,5 Gbit/s adatátviteli sebességet jelent. A PCIe 1, 2, 4, 8, 12, 16 és 32 sávból álló linkek létrehozását támogatja. A switch alkalmazása lehetővé teszi a rendelkezésre álló sávszélesség jobb kihasználását és az adatforgalom fontosság szerinti osztályozását.

A technológia rendkívül jól skálázható, így komoly módosításra várhatóan több évig nem lesz szükség. Az alacsony fogyasztás, illetve az energiatakarékossági funkciók támogatása elsősorban az eszközök által termelt hőt csökkenti, a bővítőkártyák működés közbeni csatlakoztatásának, illetve cseréjének lehetősége pedig elsősorban a szerverek esetében lehet fontos tényező.

 

6. RAM

A számítógép memóriája a processzor mellett alapvető fontosságú alkatrész. A RAM főbb feldata az ideiglenes adatok tárolása: például a programok utasításai, adatok, a CPU munkájának eredményeinek a tárolása. A régi, mechanikus elemeket is tartalmazó memóriaegységeket (mágnesdob-tár, ferritgyűrűs memória) mára teljes mértékben felváltották a félvezető RAM-ok. Mivel a RAM jóval lassabb mint a processzor, ezért a processzorban saját, gyors memória is van, a cache.

A RAM egy bájtnyi információt tároló részét memóriarekesznek nevezzük. A memóriarekeszek sorszámát címnek nevezzük, a CPU ennek alapján találja meg a keresett információt a RAM-ban. A memóriákban lévő cellák (memóriarekeszek) a négyzetrács pontjaiként helyezkednek el, így az adatok lekéréséhez tudni kell a sorok és az oszlopok számát. Az alapot képező NYÁK-lapon több memóriachip is található (lásd a képet), és ezekben a chipekben vannak a számítógép által értelmezhető 0 és 1 töltési értéket tároló apró cellák (1 cella egyenlő 1 bittel, 8 cella egyenlő 1 bájttal). A CPU a memóriavezérlőegységre bízza a RAM kezelését. A memóriából való kiolvasáshoz a vezérlő először kiválasztja a megfelelő sort, amihez a megfelelő sorcímet elhelyezi a címvezetéken, és bekapcsolja a RAS (Row Address Strobe) jelet. Ezután várni kell, majd a címvezetékre kerül az oszlopjel, és a CAS (Column Address Strobe) jel. Ekkor újra várakozni kell, és ezután megérkezik az adat.
Az említett várakozások jelentik a úgynevezett Latency (késleltetési) értékeket. A késleltetés nagyban befolyásolja a memóriamodul sebességét. A legtöbb esetben négy számmal jelzik a memóriák által használható késleltetési értéket, például: 2-4-4-5. Az első szám a már említett második várakozási időt jelenti: jelen esetben két órajelciklus telik el, amíg a megfelelő oszlop kiválasztása után megjelenik a kért adat a kimeneten. A következő szám a sor és oszlop kiválasztás közötti időt (tRCD), a harmadik a két sor közötti átváltást (RAS Precharge tRP), a negyedik pedig azt a szünetet jelzi aminek a sorkiválasztás és a modul kiválasztása között kell eltelnie.

A memóriák sebességének növelése érdekében gyakran két kisebb memóriamodult kötnek a gépbe: így növekszik a sávszélesség, ezáltal a sebesség is. Ez az úgy nevezett dual channel, azaz kétcsatornás mód. Ma már minden memóriavezérlő képes erre a módra.

A CPU és a RAM közötti összeköttetést buszrendszer biztosítja. A régi RAM-ok aszinkronok voltak: nem volt órajelük, sebességüket csak az elérési idő jellemezte, mértékegysége ns, azaz nanoszekundum. Tokozás alatt a memóriák külső burkát, érintkezőinek kialakítását értjük.

RAM–tokozási fajták: SIMMDIMMSO DIMM. A CPU az északi hidat használja a RAM–mal való összes kommunikációra.

Jelenleg a legelterjetebb változat a DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory) és utódai, a DDR2 és a DDR3.

 

7. DDR SDRAM (DDR1)

DDR SDRAM (double data rate SDRAM, kétszeres átviteli sebességű SDRAM) egy számítógépekben használt típusa a memória IC-knek. A gyakran DDR1-ként megnevezett DDR SDRAM szabványt felváltotta a DDR2 és DDR3 SDRAM, amelyeknek egyike sem kompatibilis a többivel – így csak a pontosan megfelelő verzióhoz készült alaplappal működőképesek.

Az egyszeres átviteli sebességű (SDR) SDRAM-hoz képest a DDR a magasabb átviteli sebességet az adat- és órajelek karakterisztikájának szigorúbb előírásával éri el. A megvalósítások gyakran visszacsatolt szabályozórendszereket használnak a kívánt pontosság eléréséhez. Az interfész az órajel le- és felszálló élénél is végez adatátvitelt, így alacsonyabb órajelet igényel. Az alacsonyabb órajel előnye a kisebb integritási követelmény a memóriát a vezérlővel összekötő nyomtatott áramkörrel szemben. A „DDR” elnevezés is arra a tulajdonságára utal, hogy az azonos órajel-frekvenciájú SDRAM-hoz képest közel kétszeres sávszélességet biztosít ezen megoldás miatt.

Mivel egyidejűleg 64 bit adatot tud átvinni egy chip, az elérhető átviteli sebesség: (órajel-frekvencia) × 2 (mindkét élen) × 64 (buszszélesség) / 8 (bit byteonként) byte/s. Így például 100 MHz-es órajelnél ez 1600 MiB/s.

A DDR SDRAM specifikációt 1996 és 2000 között a JEDEC készítette el. A specifikáció két részből áll: a memóriachipeket és a modulokat szabályozóból.

 

8. Processzor foglalatok

processzorfoglalat egy csatlakozó a számítógép alaplapján, amibe a számítógép központi egysége a processzor csatlakozik. Manapság legtöbb asztali, hordozható és szerver számítógép processzorai (főleg az Intel x86 architektúrán alapulók) cserélhetők, így valamilyen foglalatba illeszkednek.

A legtöbb foglalat PGA (Pin Grid Array) kialakítású, ahol a processzor alján lévő tűk a foglalaton lévő lyukakba illeszkednek. Hogy minimalizálják a tűk elgörbülésének vagy eltörésének veszélyét, legtöbb foglalat ZIF (Zero Insertion Force) kialakítású, ami azt jelenti hogy a processzor behelyezéséhez nem szükséges semennyi fizikai erőt kifejteni, a CPU könnyen megy a foglalatba ahol aztán egy kar lehajtásával tudjuk azt rögzíteni.

A piacon az Intel volt az első, aki a PGA tokozás leváltására bevezette az LGA (Land Grid Array) tokozást, ahol a processzor alján tűk helyett kis érintkezőpadok vannak, a tűk pedig a foglalaton találhatóak.

A kilencvenes évek vége felé a processzorok többsége egyre inkább slotokba illeszkedett az addigi socketek helyett (A magyar szakzsargonnak nincs külön szava a slot és a socket megkülönböztetésére, mindkettőt egységesen foglalatnak fordítják.) A slot az alaplapon található kiegészítő csatlakozókhoz (mint a PCI) hasonlít leginkább. Ezek a processzorok egy slotba illeszkedő nyomtatott áramkörre voltak integrálva. Ennek két előnye volt: egyrészt a CPU másodlagos gyorsítótárát könnyebb volt bővíteni a nagy NYÁK-on, és a processzor behelyezése és eltávolítása is jóval egyszerűbb volt. Azonban a nagyobb fizikai méret hosszabb elérési idővel járt a CPU és a vezérlő lapkakészlet közt, ami előnytelen volt 500 MHz-es működési frekvencia felett. A slotokat az ezredfordulóra leváltották az AMD Socket A és az Intel Socket 370 foglalata.

AMD socketek

 • Super Socket 7 – AMD K6-2AMD K6-IIIRise mP6.
 • Socket 563 – AMD kis fogyasztású mobil Athlon XP-M (µ-PGA, 563 érintkezővel, nagyrészt mobil alkatrészek).
 • Socket 754 – AMD egyprocesszoros foglalat, egycsatornás DDR-SDRAM támogatással. AMD Athlon 64SempronTurion 64 processzorokat fogad (PGA, 754 érintkezővel).
 • Socket 939 – AMD egyprocesszoros foglalat, amiben már megjelentek az egy és kétmagos processzorok, kétcsatornás DDR-SDRAM támogatással. Athlon 64, egy magos Athlon 64 FX 2,8 GHz-ig, két magos Athlon 64 FX 2,6 GHz-ig Athlon 64 X2 és Opteron 100-as sorozatú processzorokat fogad (PGA, 939 érintkezővel). Leváltotta a Socket AM2 két évvel a piacra dobás után.
 • Socket 940 – AMD egy és kétprocesszoros foglalat kétcsatornás DDR-SDRAM támogatással. AMD Opteron processzorokat fogad. (PGA, 940 érintkezővel)
 • Socket A (más néven „Socket 462”) – AMD foglalat, fogadja az AthlonDuron, Athlon XP, Athlon XP-M, Athlon MP és Sempron processzorokat. (PGA, 453 érintkezővel).
 • Socket AM2 – AMD egyprocesszoros foglalat, DDR2-SDRAM támogatással. A Socket 754-et és 939-et váltja le. (PGA, 940 érintkezővel, néhányan összekeverik a Socket 940-nel az azonos lábszám miatt, de ezzel asztali rendszerekbe szánt processzorokat tokoznak, míg a Socket 940-nel főleg szerverekben találkozhatunk. Lábkiosztásuk eltérő. Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon 64 FX és Opteron processzorokat fogad.
 • Socket AM2+ – Az elkövetkező AMD foglalat egyprocesszoros rendszerekhez. Támogatja a DDR2-t és a HyperTransport 3-at, a memóriákhoz külön szálon kapcsolódhat a processzor. 2007 második vagy harmadik negyedévében tervezték piacra dobni. A Socket AM2-t váltja le. (PGA, 940 érintkezővel, kompatibilis a Socket AM2-be illeszkedő processzorokkal).
 • Socket AM3 – AMD foglalat egyprocesszoros rendszerekhez. Támogatja a DDR3-t és a HyperTransport 3-at, a memóriákhoz külön szálon kapcsolódhat a processzor. 2008 közepén tervezték piacra dobni. A Socket AM2+-t váltja, DDR3-SDRAM támogatással. (PGA, ismeretlen számú érintkezővel).
 • Socket F (más néven „Socket 1207”) – AMD foglalat többprocesszoros rendszerekhez, DDR2-SDRAM támogatással. Fogadja az AMD Opteron (2xxx és 8xxx szériát) és az Athlon 64 FX processzorokat. A Socket 940-et váltja ki. (LGA, 1207 érintkezővel).
 • Socket S1 – AMD foglalat hordozható számítógépekhez DDR2-SDRAM támogatással. A Socket 754-et váltja a hordozható gépek piacán. (PGA, 638 érintkezővel).
 • Az elkövetkező processzorok, amiket AMD Fusion kódnéven fejlesztenek a Socket FM1Socket FM2 and Socket FM3.

 

Intel socketek

Egyéb socketek

Slotok

 

 

 

 

 

10. TCP/IP portszámok

Port Leírás Státusz
0/TCP,UDP Reserved; do not use (but is a permissible source port value if the sending process does not expect messages in response) Hivatalos
1/TCP,UDP TCPMUX (TCP port service multiplexer) Hivatalos
5/TCP,UDP RJE (Remote Job Entry) Hivatalos
7/TCP,UDP ECHO protocol Hivatalos
9/TCP,UDP DISCARD protocol Hivatalos
11/TCP,UDP SYSTAT protocol Hivatalos
13/TCP,UDP DAYTIME protocol Hivatalos
17/TCP,UDP QOTD (Quote of the Day) protocol Hivatalos
18/TCP,UDP Message Send Protocol Hivatalos
19/TCP,UDP CHARGEN (Character Generator) protocol Hivatalos
20/TCP FTP – data port Hivatalos
21/TCP FTP – control (command) port Hivatalos
22/TCP,UDP SSH (Secure Shell) – used for secure logins, file transfers (scpsftp) and port forwarding Hivatalos
23/TCP,UDP Telnet protocol – unencrypted text communications Hivatalos
25/TCP,UDP SMTP – used for e-mail routing between mailservers E-mails Hivatalos
26/TCP,UDP RSFTP – A simple FTP-like protocol Nem hivatalos
35/TCP,UDP QMS Magicolor 2 printer Nem hivatalos
37/TCP,UDP TIME protocol Hivatalos
39/TCP,UDP Resource Location Protocol Hivatalos
41/TCP,UDP Graphics Hivatalos
42/TCP,UDP Host Name Server Hivatalos
42/TCP,UDP WINS Nem hivatalos
43/TCP WHOIS protocol Hivatalos
49/TCP,UDP TACACS Login Host protocol Hivatalos
53/TCP,UDP DNS (Domain Name System) Hivatalos
56/TCP,UDP Route Access Protocol Hivatalos
57/TCP MTP, Mail Transfer Protocol
67/UDP BOOTP (BootStrap Protocol) server; also used by DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) Hivatalos
68/UDP BOOTP client; also used by DHCP Hivatalos
69/UDP TFTP (Trivial File Transfer Protocol) Hivatalos
70/TCP Gopher protocol Hivatalos
79/TCP Finger protocol Hivatalos
80/TCP HTTP (HyperText Transfer Protocol) – used for transferring web pages Hivatalos
81/TCP HTTP Alternate (HyperText Transfer Protocol) Hivatalos
81/TCP Torpark – Onion routing ORport Nem hivatalos
82/UDP Torpark – Control Port Nem hivatalos
88/TCP Kerberos – authenticating agent Hivatalos
101/TCP HOSTNAME
102/TCP ISO-TSAP protocol
107/TCP Remote Telnet Service
109/TCP POP, Post Office Protocol, version 2
110/TCP POP3 (Post Office Protocol version 3) – used for retrieving E-mails Hivatalos
111/TCP,UDP sun protocol Hivatalos
113/TCP ident – old server identification system, still used by IRC servers to identify its users Hivatalos
115/TCP SFTP, Simple File Transfer Protocol
117/TCP UUCP-PATH
118/TCP,UDP SQL Services Hivatalos
119/TCP NNTP (Network News Transfer Protocol) – used for retrieving newsgroups messages Hivatalos
123/UDP NTP (Network Time Protocol) – used for time synchronization Hivatalos
135/TCP,UDP EPMAP (End Point Mapper) / Microsoft RPC Locator Service Hivatalos
137/TCP,UDP NetBIOS NetBIOS Name Service Hivatalos
138/TCP,UDP NetBIOS NetBIOS Datagram Service Hivatalos
139/TCP,UDP NetBIOS NetBIOS Session Service Hivatalos
143/TCP,UDP IMAP4 (Internet Message Access Protocol 4) – used for retrieving E-mails Hivatalos
152/TCP,UDP BFTP, Background File Transfer Program
153/TCP,UDP SGMP, Simple Gateway Monitoring Protocol
156/TCP,UDP SQL Service Hivatalos
158/TCP,UDP DMSP, Distributed Mail Service Protocol
161/TCP,UDP SNMP (Simple Network Management Protocol) Hivatalos
162/TCP,UDP SNMPTRAP Hivatalos
170/TCP Print-srv
179/TCP BGP (Border Gateway Protocol) Hivatalos
194/TCP IRC (Internet Relay Chat) Hivatalos
201/TCP,UDP AppleTalk Routing Maintenance
209/TCP,UDP The Quick Mail Transfer Protocol
213/TCP,UDP IPX Hivatalos
218/TCP,UDP MPP, Message Posting Protocol
220/TCP,UDP IMAP, Interactive Mail Access Protocol, version 3
259/TCP,UDP ESRO, Efficient Short Remote Operations
264/TCP,UDP BGMP, Border Gateway Multicast Protocol
311/TCP Apple Server-Admin-Tool, Workgroup-Manager-Tool
308/TCP Novastor Online Backup Hivatalos
318/TCP,UDP TSP, Time Stamp Protocol
323/TCP,UDP IMMP, Internet Message Mapping Protocol
383/TCP,UDP HP OpenView HTTPs Operations Agent
366/TCP,UDP SMTP, Simple Mail Transfer Protocol. ODMR, On-Demand Mail Relay
369/TCP,UDP Rpc2portmap Hivatalos
371/TCP,UDP ClearCase albd Hivatalos
384/TCP,UDP A Remote Network Server System
387/TCP,UDP AURP, AppleTalk Update-based Routing Protocol
389/TCP,UDP LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) Hivatalos
401/TCP,UDP UPS Uninterruptible Power Supply Hivatalos
411/TCP Direct Connect Hub port Nem hivatalos
412/TCP Direct Connect Client-To-Client port Nem hivatalos
427/TCP,UDP SLP (Service Location Protocol) Hivatalos
443/TCP HTTPS – HTTP Protocol over TLS/SSL (encrypted transmission) Hivatalos
444/TCP,UDP SNPP, Simple Network Paging Protocol
445/TCP Microsoft-DS (Active Directory, Windows shares, Sasser worm, Agobot, Zobotworm) Hivatalos
445/UDP Microsoft-DS SMB file sharing Hivatalos
464/TCP,UDP Kerberos Change/Set password Hivatalos
465/TCP Cisco protocol Hivatalos
465/TCP SMTP over SSL Nem hivatalos
475/TCP tcpnethaspsrv (Hasp services, TCP/IP version) Hivatalos
497/TCP dantz backup service Hivatalos
500/TCP,UDP ISAKMP, IKE-Internet Key Exchange Hivatalos
502/TCP,UDP Modbus, Protocol
512/TCP exec, Remote Process Execution
512/UDP comsat, together with biff: notifies users of new c.q. yet unread e-mail
513/TCP Login
513/UDP Who
514/TCP rsh protocol – used to execute non-interactive commandline commands on a remote system and see the screen return
514/UDP syslog protocol – used for system logging Hivatalos
515/TCP Line Printer Daemon protocol – used in LPD printer servers
517/UDP Talk
518/UDP NTalk
520/TCP efs
520/UDP Routing – RIP Hivatalos
513/UDP Router
524/TCP,UDP NCP (NetWare Core Protocol) is used for a variety things such as access to primary NetWare server resources, Time Synchronization, etc. Hivatalos
525/UDP Timed, Timeserver
530/TCP,UDP RPC Hivatalos
531/TCP,UDP AOL Instant Messenger, IRC Nem hivatalos
532/TCP netnews
533/UDP netwall, For Emergency Broadcasts
540/TCP UUCP (Unix-to-Unix Copy Protocol) Hivatalos
542/TCP,UDP commerce (Commerce Applications) Hivatalos
543/TCP klogin, Kerberos login
544/TCP kshell, Kerberos Remote shell
546/TCP,UDP DHCPv6 client
547/TCP,UDP DHCPv6 server
548/TCP AFP (Apple Filing Protocol)
550/UDP new-rwho, new-who
554/TCP,UDP RTSP (Real Time Streaming Protocol) Hivatalos
556/TCP Remotefs, rfs, rfs_server
560/UDP rmonitor, Remote Monitor
561/UDP monitor
563/TCP,UDP NNTP protocol over TLS/SSL (NNTPS) Hivatalos
587/TCP email message submission (SMTP) (RFC 2476) Hivatalos
591/TCP FileMaker 6.0 (and later) Web Sharing (HTTP Alternate, see port 80) Hivatalos
593/TCP,UDP HTTP RPC Ep Map (RPC over HTTP, often used by DCOM services and Microsoft Exchange Server) Hivatalos
604/TCP TUNNEL
631/TCP,UDP IPP, Internet Printing Protocol
636/TCP,UDP LDAP over SSL (encrypted transmission, also known as LDAPS) Hivatalos
639/TCP,UDP MSDP, Multicast Source Discovery Protocol
646/TCP LDP, Label Distribution Protocol
647/TCP DHCP Failover Protocol
648/TCP RRP, Registry Registrar Protocol
652/TCP DTCP, Dynamic Tunnel Configuration Protocol
654/TCP AODV, Ad hoc On-Demand Distance Vector
665/TCP sun-dr, Remote Dynamic Reconfiguration Nem hivatalos
666/UDP Doom, First online first-person shooter
674/TCP ACAP, Application Configuration Access Protocol
691/TCP MS Exchange Routing Hivatalos
692/TCP Hyperwave-ISP
694/UDP Linux-HA High availability Heartbeat port Nem hivatalos
695/TCP IEEE-MMS-SSL
698/UDP OLSR, Optimized Link State Routing
699/TCP Access Network
700/TCP EPP, Extensible Provisioning Protocol
701/TCP LMP, Link Management Protocol.
702/TCP IRIS over BEEP
706/TCP SILC, Secure Internet Live Conferencing
711/TCP TDP, Tag Distribution Protocol
712/TCP TBRPF, Topology Broadcast based on Reverse-Path Forwarding
720/TCP SMQP, Simple Message Queue Protocol
749/TCP, UDP kerberos-adm, Kerberos administration
750/UDP Kerberos version IV
782/TCP Conserver serial-console management server
829/TCP CMP (Certificate Management Protocol)
860/TCP iSCSI
873/TCP rsync File synchronisation protocol Hivatalos
901/TCP Samba Web Administration Tool (SWAT) Nem hivatalos
902 VMware Server Console[5] Nem hivatalos
904 VMware Server Alternate (if 902 is in use – ie SUSE linux) Nem hivatalos
911/TCP Network Console on Acid (NCA) – local tty redirection over OpenSSH
981/TCP SofaWare Technologies Remote HTTPS management for firewall devices running embedded Checkpoint Firewall-1 software Nem hivatalos
989/TCP,UDP FTP Protocol (data) over TLS/SSL Hivatalos
990/TCP,UDP FTP Protocol (control) over TLS/SSL Hivatalos
991/TCP,UDP NAS (Netnews Admin System)
992/TCP,UDP Telnet protocol over TLS/SSL Hivatalos
993/TCP IMAP4 over SSL (encrypted transmission) Hivatalos
995/TCP POP3 over SSL (encrypted transmission) Hivatalos

1024–49151[szerkesztés]

Port Leírás Státusz
1025/tcp NFS-or-IIS Unofficial
1026/tcp Often utilized by Microsoft DCOM services Unofficial
1029/tcp Often utilized by Microsoft DCOM services Unofficial
1058/tcp nim AIX Network Installation Manager Official
1059/tcp nimreg Official
1080/tcp SOCKS proxy Official
1099/tcp RMI Registry Official
1099/udp RMI Registry Official
1109/tcp Kerberos POP
1140/tcp AutoNOC Official
1167/udp phone, conference calling
1176/tcp Perceptive Automation Indigo home control server Official
1182/tcp,udp AcceleNet Official
1194/udp OpenVPN Official
1198/tcp,udp The cajo project Free dynamic transparent distributed computing in Java Official
1200/udp Steam Friends Applet Official
1214/tcp Kazaa Official
1223/tcp,udp TGP: “TrulyGlobal Protocol” aka “The Gur Protocol” Official
1241/tcp,udp Nessus Security Scanner Official
1248/tcp NSClient/NSClient++/NC_Net (Nagios) Unofficial
1270/tcp,udp Microsoft Operations Manager 2005 agent (MOM 2005) Official
1311/tcp Dell Open Manage Https Port Unofficial
1313/tcp Xbiim (Canvii server) Port Unofficial
1337/tcp WASTE Encrypted File Sharing Program Unofficial
1352/tcp IBM Lotus Notes/Domino RPC Official
1387/tcp Computer Aided Design Software Inc LM (cadsi-lm ) Official
1387/udp Computer Aided Design Software Inc LM (cadsi-lm ) Official
1414/tcp IBM MQSeries Official
1431/tcp RGTP Official
1433/tcp,udp Microsoft SQL database system Official
1434/tcp,udp Microsoft SQL Monitor Official
1494/tcp Citrix Presentation Server ICA Client Official
1512/tcp,udp WINS
1521/tcp nCube License Manager Official
1521/tcp Oracle database default listener, in future releases official port 2483 Unofficial
1524/tcp,udp ingreslock, ingres Official
1526/tcp Oracle database common alternative for listener Unofficial
1533/tcp IBM Sametime IM – Virtual Places Chat Official
1547/tcp Laplink Official
1547/udp Laplink Official
1550 Gadu-Gadu (Direct Client-to-Client) Unofficial
1581/udp MIL STD 2045-47001 VMF Official
1589/udp Cisco VQP (VLAN Query Protocol) / VMPS Unofficial
1627 iSketch Unofficial
1677/tcp Novell GroupWise clients in client/server access mode
1701/udp l2tp, Layer 2 Tunnelling protocol
1716/tcp America’s Army MMORPG Default Game Port Official
1723/tcp,udp Microsoft PPTP VPN Official
1725/udp Valve Steam Client Unofficial
1755/tcp Microsoft Media Services (MMS, ms-streaming) Official
1755/udp Microsoft Media Services (MMS, ms-streaming) Official
1761/tcp,udp cft-0 Official
1761/tcp Novell Zenworks Remote Control utility Unofficial
1762-1768/tcp,udp cft-1 to cft-7 Official
1812/udp radius, RADIUS authentication protocol
1813/udp radacct, RADIUS accounting protocol
1863/tcp Windows Live Messenger, MSN Official
1900/udp Microsoft SSDP Enables discovery of UPnP devices Official
1935/tcp Real Time Messaging Protocol (RTMP) raw protocol Official
1970/tcp,udp Danware Data NetOp Remote Control Official
1971/tcp,udp Danware Data NetOp School Official
1972/tcp,udp InterSystems Caché Official
1975-77/udp Cisco TCO (Documentation) Official
1984/tcp Big Brother – network monitoring tool Official
1985/udp Cisco HSRP Official
1998/tcp Cisco X.25 service (XOT)
2000/udp Cisco SCCP (Skinny) Official
2000/tcp Cisco SCCP (Skinny) Official
2002/tcp Cisco Secure Access Control Server (ACS) for Windows Unofficial
2030 Oracle Services for Microsoft Transaction Server Unofficial
2031/tcp mobrien-chat – Mike O’Brien <mike@mobrien.com> November 2004 Official
2031/udp mobrien-chat – Mike O’Brien <mike@mobrien.com> November 2004 Official
2049/udp nfs, NFS Server Official
2049/udp shilp Official
2053/tcp knetd, Kerberos de-multiplexor
2056/udp Civilization 4 multiplayer Unofficial
2074/tcp Vertel VMF SA (i. e. App.. SpeakFreely) Official
2074/udp Vertel VMF SA (i. e. App.. SpeakFreely) Official
2082/tcp Infowave Mobility Server Official
2082/tcp CPanel, default port Unofficial
2083/tcp Secure Radius Service (radsec) Official
2083/tcp CPanel default SSL port Unofficial
2086/tcp GNUnet Official
2086/tcp WebHost Manager default port Unofficial
2087/tcp WebHost Manager default SSL port Unofficial
2095/tcp CPanel default webmail port Unofficial
2096/tcp CPanel default SSL webmail port Unofficial
2161/tcp ?-APC Agent Official
2181/tcp EForward-document transport system Official
2181/udp EForward-document transport system Official
2200/tcp Tuxanci game server Unofficial
2219/tcp NetIQ NCAP Protocol Official
2219/udp NetIQ NCAP Protocol Official
2220/tcp NetIQ End2End Official
2220/udp NetIQ End2End Official
2222/tcp DirectAdmin‘s default port Unofficial
2222/udp Microsoft Office OS X antipiracy network monitor [1] Unofficial
2301/tcp HP System Management Redirect to port 2381 Unofficial
2302/udp ArmA multiplayer (default for game) Unofficial
2302/udp Halo: Combat Evolved multiplayer Unofficial
2303/udp ArmA multiplayer (default for server reporting) (default port for game +1) Unofficial
2305/udp ArmA multiplayer (default for VoN) (default port for game +3) Unofficial
2369/tcp Default port for BMC Software CONTROL-M/Server – Configuration Agent port number – though often changed during installation Unofficial
2370/tcp Default port for BMC Software CONTROL-M/Server – Port utilized to allow the CONTROL-M/Enterprise Manager to connect to the CONTROL-M/Server – though often changed during installation Unofficial
2381/tcp HP Insight Manager default port for webserver Unofficial
2404/tcp IEC 60870-5-104 Official
2427/udp Cisco MGCP Official
2447/tcp ovwdb – OpenView Network Node Manager (NNM) daemon Official
2447/udp ovwdb – OpenView Network Node Manager (NNM) daemon Official
2483/tcp,udp Oracle database listening port for unsecure client connections to the listener, replaces port 1521 Official
2484/tcp,udp Oracle database listening port for SSL client connections to the listener Official
2546/tcp,udp Vytal Vault – Data Protection Services Unofficial
2593/tcp,udp RunUO – Ultima Online server Unofficial
2598/tcp new ICA – when Session Reliability is enabled, TCP port 2598 replaces port 1494 Unofficial
2612/tcp,udp QPasa from MQSoftware Official
2710/tcp XBT Bittorrent Tracker Unofficial
2710/udp XBT Bittorrent Tracker experimental UDP tracker extension Unofficial
2710/tcp Knuddels.de Unofficial
2735/tcp NetIQ Monitor Console Official
2735/udp NetIQ Monitor Console Official
2809/tcp corbaloc:iiop URL, per the CORBA 3.0.3 specification.Also used by IBM WebSphere Application Server Node Agent Official
2809/udp corbaloc:iiop URL, per the CORBA 3.0.3 specification.
2944/udp Megaco Text H.248 Unofficial
2945/udp Megaco Binary (ASN.1) H.248 Unofficial
2948/tcp WAP-push Multimedia Messaging Service (MMS) Official
2948/udp WAP-push Multimedia Messaging Service (MMS) Official
2949/tcp WAP-pushsecure Multimedia Messaging Service (MMS) Official
2949/udp WAP-pushsecure Multimedia Messaging Service (MMS) Official
2967/tcp Symantec AntiVirus Corporate Edition Unofficial
3000/tcp Miralix License server Unofficial
3000/udp Distributed Interactive Simulation (DIS), modifiable default port Unofficial
3001/tcp Miralix Phone Monitor Unofficial
3002/tcp Miralix CSTA Unofficial
3003/tcp Miralix GreenBox API Unofficial
3004/tcp Miralix InfoLink Unofficial
3006/tcp Miralix SMS Client Connector Unofficial
3007/tcp Miralix OM Server Unofficial
3025/tcp netpd.org Unofficial
3050/tcp,udp gds_db (InterBase/Firebird (database server)) Official
3074/tcp,udp Xbox Live Official
3128/tcp HTTP used by web caches and the default port for the Squid cache Official
3260/tcp iSCSI target Official
3268/tcp msft-gc, Microsoft Global Catalog (LDAP service which contains data from Active Directory forests) Official
3269/tcp msft-gc-ssl, Microsoft Global Catalog over SSL (similar to port 3268, LDAP over SSL version) Official
3305/tcp,udp ODETTE-FTP Official
3306/tcp,udp MySQL Database system Official
3333/tcp Network Caller ID server Unofficial
3389/tcp Microsoft Terminal Server (RDP) officially registered as Windows Based Terminal (WBT) Official
3396/tcp Novell NDPS Printer Agent Official
3689/tcp DAAP Digital Audio Access Protocol used by Apple’s iTunes Official
3690/tcp Subversion version control system Official
3702/tcp,udp Web Services Dynamic Discovery (WS-Discovery), used by various components of Windows Vista Official
3724/tcp World of Warcraft Online gaming MMORPG Official
3784/tcp,udp Ventrilo VoIP program used by Ventrilo Official
3785/udp Ventrilo VoIP program used by Ventrilo Official
3868 tcp,udp Diameter base protocol Official
3872/tcp Oracle Management Remote Agent Unofficial
3899/tcp Remote Administrator Unofficial
3900/tcp Unidata UDT OS udt_os Official
3945/tcp Emcads server service port, a Giritech product used by G/On Official
4000/tcp Diablo II game Unofficial
4007/tcp PrintBuzzer printer monitoring socket server Unofficial
4089/udp OpenCORE Remote Control Service Official
4089/tcp OpenCORE Remote Control Service Official
4093/udp PxPlus Client server interface ProvideX Official
4093/tcp PxPlus Client server interface ProvideX Official
4096/udp Bridge-Relay Element ASCOM Official
4100 WatchGuard Authentication Applet – default port Unofficial
4111/tcp,udp Xgrid Official
4111/tcp Microsoft Office SharePoint Portal Server – default administration port Unofficial
4226/tcp,udp Aleph One (computer game) Unofficial
4224/tcp Cisco CDP Cisco discovery Protocol Unofficial
4569/udp Inter-Asterisk eXchange Unofficial
4662/tcp OrbitNet Message Service Official
4662/tcp port often used by eMule Unofficial
4664/tcp Google Desktop Search Unofficial
4672/udp eMule – port often used Unofficial
4894/tcp LysKOM Protocol A Official
4899/tcp Radmin remote administration tool (program sometimes used as a Trojan horse) Official
5000/tcp commplex-main Official
5000/tcp UPnP – Windows network device interoperability Unofficial
5000/tcp,udp VTun – VPN Software Unofficial
5001/tcp,udp Iperf (Tool for measuring TCP and UDP bandwidth performance) Unofficial
5001/tcp Slingbox and Slingplayer Unofficial
5003/tcp FileMaker Filemaker Pro Official
5004/udp RTP Real-time Transport Protocol Official
5005/udp RTP Real-time Transport Protocol Official
5031/tcp,udp AVM CAPI-over-TCP (ISDN over Ethernet tunneling) Unofficial
5050/tcp Yahoo! Messenger Yahoo! Messenger Official
5051/tcp ita-agent Symantec Intruder Alert Official
5060/tcp Session Initiation Protocol (SIP) Official
5060/udp Session Initiation Protocol (SIP) Official
5061/tcp Session Initiation Protocol (SIP) over Transport Layer Security (TLS) Official
5093/udp SPSS License Administrator (SPSS) Official
5104/tcp IBM NetCOOL / IMPACT HTTP Service Unofficial
5106/tcp A-Talk Common connection Unofficial
5107/tcp A-Talk Remote server connection Unofficial
5121/tcp Neverwinter Nights Official
5176/tcp ConsoleWorks default UI interface Unofficial
5190/tcp ICQ and AOL Instant Messenger Official
5222/tcp XMPP/Jabber – client connection Official
5223/tcp XMPP/Jabber – default port for SSL Client Connection Unofficial
5269/tcp XMPP/Jabber – server connection Official
5351/tcp,udp NAT Port Mapping Protocol – client-requested configuration for inbound connections through network address translators Official
5353/udp mDNS – multicastDNS
5402/tcp,udp StarBurst AutoCast MFTP Official
5405/tcp,udp NetSupport Official
5421/tcp,udp Net Support 2 Official
5432/tcp PostgreSQL database system Official
5445/udp Cisco Vidéo VT Advantage ???
5495/tcp Applix TM1 Admin server Unofficial
5498/tcp Hotline tracker server connection Unofficial
5499/udp Hotline tracker server discovery Unofficial
5500/tcp VNC remote desktop protocol – for incoming listening viewer, Hotline control connection Unofficial
5501/tcp Hotline file transfer connection Unofficial
5517/tcp Setiqueue Proxy server client for SETI@Home project Unofficial
5555/tcp Freeciv multiplay port for versions up to 2.0, Hewlett Packard Data Protector, SAP Unofficial
5556/tcp Freeciv multiplay port Official
5631/tcp Symantec pcAnywhere Official
5632/udp Symantec pcAnywhere Official
5666/tcp NRPE (Nagios) Unofficial
5667/tcp NSCA (Nagios) Unofficial
5800/tcp VNC remote desktop protocol – for use over HTTP Unofficial
5814/tcp,udp Hewlett-Packard Support Automation (HP OpenView Self-Healing Services) Official
5900/tcp VNC remote desktop protocol (used by ARD) Official
6000/tcp X11 – used between an X client and server over the network Official
6001/udp X11 – used between an X client and server over the network Official
6005/tcp Default port for BMC Software CONTROL-M/Server – Socket Port number used for communication between CONTROL-M processes – though often changed during installation Unofficial
6050/tcp Brightstor Arcserve Backup Unofficial
6051/tcp Brightstor Arcserve Backup Unofficial
6100/tcp Vizrt System Unofficial
6110/tcp softcm HP SoftBench CM Official
6110/udp softcm HP SoftBench CM Official
6111/tcp spc HP SoftBench Sub-Process Control Official
6111/udp spc HP SoftBench Sub-Process Control Official
6112/tcp “dtspcd” – a network daemon that accepts requests from clients to execute commands and launch applications remotely Official
6112/tcp Blizzard‘s Battle.net gaming service, ArenaNet gaming service Official
6129/tcp Dameware Remote Control Unofficial
6257/udp WinMX (see also 6699) Unofficial
6346/tcp,udp gnutella-svc (FrostWireLimewireBearshare, etc.) Official
6347/tcp,udp gnutella-rtr Official
6444/tcp,udp Sun Grid Engine – Qmaster Service Official
6445/tcp,udp Sun Grid Engine – Execution Service Official
6502/tcp,udp Danware Data NetOp Remote Control Unofficial
6522/tcp Gobby (and other libobby-based software) Unofficial
6543/udp Jetnet – default port that the Paradigm Research & Development Jetnet protocol communicates on Unofficial
6566/tcp SANE (Scanner Access Now Easy) – SANE network scanner daemon Unofficial
6619/tcp,udp ODETTE-FTP over TLS/SSL Official
6665-6669/tcp Internet Relay Chat Official
6679/tcp IRC SSL (Secure Internet Relay Chat) – port often used Unofficial
6697/tcp IRC SSL (Secure Internet Relay Chat) – port often used Unofficial
6699/tcp WinMX (see also 6257) Unofficial
6881-6999/tcp,udp BitTorrent full range of ports used most often Unofficial
6891-6900/tcp,udp Windows Live Messenger (File transfer) Official
6901/tcp,udp Windows Live Messenger (Voice) Official
6969/tcp acmsoda Official
6969/tcp BitTorrent tracker port Unofficial
7000/tcp Default port for Azureus‘s built in HTTPS Bittorrent Tracker Unofficial
7001/tcp Default port for Oracle Weblogic HTTP server – though often changed during installation Unofficial
7002/tcp Default port for Oracle Weblogic HTTPS server – though often changed during installation Unofficial
7005/tcp,udp Default port for BMC Software CONTROL-M/Server and CONTROL-M/Agent’s – Agent to Server port though often changed during installation Unofficial
7006/tcp,udp Default port for BMC Software CONTROL-M/Server and CONTROL-M/Agent’s – Server to Agent port though often changed during installation Unofficial
7010/tcp Default port for Cisco AON AMC (AON Management Console) [2] Unofficial
7025/tcp Zimbra – lmtp [mailbox] – local mail delivery Unofficial
7047/tcp Zimbra – conversion server Unofficial
7171/tcp Tibia
7306/tcp Zimbra – mysql [mailbox] Unofficial
7307/tcp Zimbra – mysql [logger] – logger Unofficial
7312/udp Sibelius License Server port Unofficial
7670/tcp BrettspielWelt BSW Boardgame Portal Unofficial
7777/tcp Default port used by Windows backdoor program tini.exe Unofficial
8000/tcp iRDMI – often mistakenly used instead of port 8080 (The Internet Assigned Numbers Authority (iana.org) officially lists this port for iRDMI protocol) Official
8000/tcp Common port used for internet radio streams such as those using SHOUTcast Unofficial
8002/tcp Cisco Systems Unified Call Manager Intercluster Port
8008/tcp HTTP Alternate Official
8008/tcp IBM HTTP Server default administration port Unofficial
8010/tcp XMPP/Jabber File transfers Unofficial
8074/tcp Gadu-Gadu Unofficial
8080/tcp HTTP Alternate (http_alt) – commonly used for web proxy and caching server, or for running a web server as a non-root user Official
8080/tcp Apache Tomcat Unofficial
8086/tcp HELM Web Host Automation Windows Control Panel Unofficial
8086/tcp Kaspersky AV Control Center TCP Port Unofficial
8087/tcp Hosting Accelerator Control Panel Unofficial
8087/udp Kaspersky AV Control Center UDP Port Unofficial
8090/tcp Another HTTP Alternate (http_alt_alt) – used as an alternative to port 8080 Unofficial
8118/tcp Privoxy web proxy – advertisements-filtering web proxy Official
8087/tcp SW Soft Plesk Control Panel Unofficial
8200/tcp GoToMyPC Unofficial
8220/tcp Bloomberg Unofficial
8222 VMware Server Management User Interface (insecure web interface)[6]. See also, port 8333 Unofficial
8291/tcp Winbox – Default port on a MikroTik RouterOS for a Windows application used to administer MikroTik RouterOS Unofficial
8294/tcp Bloomberg Unofficial
8333 VMware Server Management User Interface (secure web interface)[6]. See also, port 8222 Unofficial
8400 Commvault Unified Data Management Official
8443/tcp SW Soft Plesk Control Panel Unofficial
8500/tcp ColdFusion Macromedia/Adobe ColdFusion default Webserver port Unofficial
8501 Duke Nukem 3D – Default Online Port Official
8767 TeamSpeak – Default UDP Port Unofficial
8880 WebSphere Application Server SOAP Connector port
8881/tcp Atlasz Informatics Research Ltd Secure Application Server Unofficial
8882/tcp Atlasz Informatics Research Ltd Secure Application Server Unofficial
8888/tcp,udp NewsEDGE server Official
8888/tcp Sun Answerbook dwhttpd server (deprecated by docs.sun.com) Unofficial
8888/tcp GNUmp3d HTTP music streaming and web interface port Unofficial
9000/tcp Buffalo LinkSystem web access Unofficial
9000/tcp DBGp Unofficial
9000/udp UDPCast Unofficial
9001 cisco-xremote router configuration Unofficial
9001 Tor network default port Unofficial
9001/tcp DBGp Proxy Unofficial
9009/tcp,udp Pichat Server – Peer to peer chat software Official
9043/tcp WebSphere Application Server Administration Console secure port
9060/tcp WebSphere Application Server Administration Console
9100/tcp Jetdirect HP Print Services Official
9110/udp SSMP Message protocol Unofficial
9101 Bacula Director Official
9102 Bacula File Daemon Official
9103 Bacula Storage Daemon Official
9119/TCP,UDP MXit Instant Messenger Official
9535/tcp man, Remote Man Server
9535 mngsuite – Management Suite Remote Control Official
9800/tcp,udp WebDav Source Port Official
9800 WebCT e-learning portal Unofficial
9999 Hydranode – edonkey2000 telnet control port Unofficial
9999 Urchin Web Analytics Unofficial
10000 Webmin – web based Linux admin tool Unofficial
10000 BackupExec Unofficial
10008 Octopus Multiplexer – CROMP protocol primary port, hoople.org Official
10017 AIX,NeXT, HPUX – rexd daemon control port Unofficial
10024/tcp Zimbra – smtp [mta] – to amavis from postfix Unofficial
10025/tcp Ximbra – smtp [mta] – back to postfix from amavis Unofficial
10050/udp Zabbix-Server
10051/udp Zabbix-Agent
10113/tcp NetIQ Endpoint Official
10113/udp NetIQ Endpoint Official
10114/tcp NetIQ Qcheck Official
10114/udp NetIQ Qcheck Official
10115/tcp NetIQ Endpoint Official
10115/udp NetIQ Endpoint Official
10116/tcp NetIQ VoIP Assessor Official
10116/udp NetIQ VoIP Assessor Official
10480 SWAT 4 Dedicated Server Unofficial
11235 Savage:Battle for Newerth Server Hosting Unofficial
11294 Blood Quest Online Server Unofficial
11371 OpenPGP HTTP Keyserver Official
11576 IPStor Server management communication Unofficial
12035/udp Linden Lab viewer to sim Unofficial
12345 NetBus – remote administration tool (often Trojan horse). Also used by NetBuster. Little Fighter 2 (TCP). Unofficial
12975/tcp LogMeIn Hamachi (VPN tunnel software;also port 32976)
13000-13050/udp Linden Lab viewer to sim Unofficial
13720/tcp Symantec NetBackup – bprd (formerly VERITAS)
13721/tcp Symantec NetBackup – bpdbm (formerly VERITAS)
13724/tcp Symantec Network Utility – vnet (formerly VERITAS)
13782/tcp Symantec NetBackup – bpcd (formerly VERITAS)
13783/tcp Symantec VOPIED protocol (formerly VERITAS)
14567/udp Battlefield 1942 and mods Unofficial
15000/tcp psyBNC Unofficial
15000/tcp Wesnoth
15567/udp Battlefield Vietnam and mods Unofficial
15345/udp XPilot Official
16000/tcp shroudBNC Unofficial
16080/tcp Mac OS X Server performance cache for HTTP[7] Unofficial
16384/udp Iron Mountain Digital – online backup Unofficial
16567/udp Battlefield 2 and mods Unofficial
19226/tcp Panda Software AdminSecure Communication Agent Unofficial
19638/tcp Ensim Control Panel Unofficial
19813/tcp 4D database Client Server Communication Unofficial
20000 Usermin – web based user tool Official
20720/tcp Symantec i3 Web GUI server Unofficial
22347/tcp,udp WibuKey – default port for WibuKey Network Server of WIBU-SYSTEMS AG Official
22350/tcp,udp CodeMeter – default port for CodeMeter Server of WIBU-SYSTEMS AG Official
24554/tcp,udp binkp – FidoNet mail transfers over TCP/IP Official
24800 Synergy: keyboard/mouse sharing software Unofficial
24842 StepMania: Online: Dance Dance Revolution Simulator Unofficial
25565/tcp,udp Minecraft Server Official
25999/tcp Xfire Unofficial
26000/tcp,udp id Software‘s Quake server, Official
26000/tcp CCP‘s EVE Online Online gaming MMORPG, Unofficial
27000/udp (through 27006) id Software‘s QuakeWorld master server Unofficial
27010 Half-Life and its mods, such as Counter-Strike Unofficial
27015 Half-Life and its mods, such as Counter-Strike Unofficial
27374 Sub7‘s default port. Most script kiddies do not change the default port. Unofficial
27500/udp (through 27900) id Software‘s QuakeWorld Unofficial
27888/udp Kaillera server Unofficial
27900 (through 27901) Nintendo Wi-Fi Connection Unofficial
27901/udp (through 27910) id Software‘s Quake II master server Unofficial
27960/udp (through 27969) Activision‘s Enemy Territory and id Software‘s Quake III Arena and Quake III and some ioquake3 derived games Unofficial
28910 Nintendo Wi-Fi Connection Unofficial
28960 Call of Duty 2 Common Call of Duty 2 port – (PC Version) Unofficial
29900 (through 29901) Nintendo Wi-Fi Connection Unofficial
29920 Nintendo Wi-Fi Connection Unofficial
30000 Pokemon Netbattle Unofficial
30564/tcp Multiplicity: keyboard/mouse/clipboard sharing software Unofficial
31337/tcp Back Orifice – remote administration tool (often Trojan horse) Unofficial
31337/tcp xc0r3 – xc0r3 security antivir port (The 31337 H4x0r port) Unofficial
31415 ThoughtSignal – Server Communication Service (often Informational) Unofficial
31456-31458/tcp TetriNET ports (in order: IRC, game, and spectating) Unofficial
32245/tcp MMTSG-mutualed over MMT (encrypted transmission) Unofficial
33434 traceroute Official
37777/tcp Digital Video Recorder hardware Unofficial
36963 Counter Strike 2D multiplayer port (2D clone of popular CounterStrike computer game) Unofficial
40000 SafetyNET p Official
43594-43595/tcp RuneScape Unofficial
47808 BACnet Building Automation and Control Networks

 

Forrás: Wikipédia

 

Windows 7 licenc információk megjelenítése

CMD< slmgr.vbs -dlv Részletesen kilistázza a jelenleg telepített operációs rendszer licenc információit.